torsdag 21. mars 2013

Farger er vitaminer for hjernen


Jeg var innom hos Bitten på Høvik, som snarest denne uken. For deg som ikke er lokalkjent: Det er en forretning med masse fristelser og godsaker for voksne jenter. Det bugnet av sko, belter skjorter, bukser, kjoler i vårens herligste farger på stativer, hyller og bord. Les: Klare farger og mange farger! Grønt, gult, korall, blått, turkis… Det var en frydefull opplevelse! Jeg kjente jeg kviknet til, akkurat som synet ble litt klarere. Samme opplevelse som jeg da jeg kom ut i den klare marssola en time tidligere.

Dette tekstilet fra Harlequin harlequin.uk.com/ er en skikkelig godbit for øyet. 
Det jeg kjente hos Bitten skyldes ikke bare begeistringen over vårens nyheter. Det var rett og slett en liten tenning bak i hodet. En vitamininjeksjon til hjernen, som fikk meg til å våkne litt. Det skjer faktisk noe ”i hodet” når vi ser farger.
Den svenske arkitekten og psykologen Karl Ryberg, som besøkte oss for kort tid siden fortalte at farger har en helt fundamental funksjon for liv og helse, og må derfor ikke fjernes fra våre omgivelser. Vi orienterer oss etter farger for å overleve. Selv bakterier navigerer seg etter lys og farger, fortalte han.
Farger er livsviktig, de er som vitaminer for hjernen. Får den ikke nok farger, kan den falle i søvn. Vinteren er fravær av farger. Og vi kjenner godt uttrykket vinterdepresjon!?

En fargerik liftgardin på badet er noe å tenke på.  Fra Lombok som føres av Borge.
 På duken her er det en frekk surgul farge som prikker litt ekstra i øyet. Tekstilet er metervare og fra Wild Garden/Borge borge.no. Tar med dette bildet også fordi det viser at tekstiler og grønne planter også hører inn i dagens interiørbilde. Tenk! Farger, planter og tekstiler...tre elementer som har hatt magre kår i interiørmoten lenge. Nå er det slutt på det fargeløse. Det våres både ute og inne. Vi hilser våren velkommen, og gir gjerne hjernen noen ekstra vitaminer:-)
fredag 15. mars 2013

Fargedilla!


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Her er arkitekt, psykolog og fargeekspert Karl Ryberg og direktør i Ifi.no, Bjørg Owren.
 
6. mars hadde Ifi.no et trendseminar på Håndverkeren. Mange fra bransjen hadde tatt turen, der vi presenterte resultatet fra arbeidet med moodboards, samt hørte flere foredrag.


Blant annet fikk vi et innblikk i fargenes verden av fargeekspert Karl Ryberg.  Han kunne fortelle at farger er som vitaminer for hjernen. De er livsviktige!
 
                                                   INTAG har mange farger på putene fra Thibaut.
 

Dette fortalte han om noen av fargene vi omgir oss med.

Rød: Den sterkeste av alle farger. Oppfattes raskt, signaliserer blod og muskelkraft, pasjon og varme. Den brukes gjerne i teater, og som rød løper da den signaliserer dramatikk og spenning. Av samme grunn kan den brukes i sporten, som på boksesekker. Rødt er høyrøstet, som chili. Restauranter har gjerne røde farger. Den er sjeldent brukt på kontor, fordi den stimulerer adrenalinet.
                                  Tarkett har helt røde gulv. Noe for den yngre rockemusikeren?
 

Grønn: Dette er bladets farge, og minner oss om natur. Øynene våre er ikke skapt for å lese, men å være utendørs. Det er fint å bruke grønt når vi anstrenger oss, og er trøtte i øynene. Vi føler oss sikre med grønt. Den er mye brukt på yogasenter, i gamle engelske bibliotek, fabrikker og sykehus. Grønt viser deg i sikkerhet, via nødutgangskilt.
                             Astex har flere grønne tapeter som kan minne om naturens grønne blader.

 

Gul: Gult er illusjon av solenergi. Vi snakker mye i et gult rom, og beveger oss hurtigere. Derfor brukes den steder med stor aktivitet, som på flyplasser. Et gult papir, som post-it lappen, gjør at vi leser fortere. Gult står for forhøyet kommunikasjon. Kombinasjonen av gult og sort, er derimot et faresignal. Gå ikke nær! Dette sees på veps, skilt i skarpe svinger, gravemaskiner, og i konkurranseidrett for å få et psykisk overtak.
 
Påsken har mye gult i seg- kanskje fordi vi etter en lang vinter, lengter etter solen?


Blått: Dette er nattens farge, og stimulerer søvnhormonet melatonin. Det er den mest populære av fargene. 60 prosent av verdens befolkning har himmelblå som favoritt. Blått brukes på sykehus for at nyopererte skal holde seg i ro, så kroppen leges. Fargen er søvndyssende og brukes derfor i soveværelse og flyseter. Blå biler og blå trikker gir færre ulykker.
 
 
Tekstiler fra Borge fra våren 2013, viser blåbær og grønne blader i skjønn harmoni.
 
 
 
Hvilken er din favorittfarge?
 
 
 
                                                
 
Hilsen Guri JJ