fredag 31. mai 2013

Nyt solen - bruk gråværet

Været skifter noe veldig for tiden.


Heldigvis er det mest godvær akkurat denne helgen.
I hvert fall her på Østlandet.

Når solen skinner skal været nytes fra godtsolen, grilling på terrassen eller i parken, en dupp i sjøen eller på kafé med gode venner.


Foto: Guri Haram/ifi.no
Men hva med de andre dagene, der solen gjemmer seg bak skyene, og vanndråpene fyker ned på terrassegulvet som sendt fra en sprettert?

Dette er en huskeregel om vær:

Regnvær = vaskevær

Oppholdsvær = malevær

Sol = sole seg vær

Mange synes fargen på huset ser passe småsliten ut om våren. Og de har nok rett. En tommelfingerregel er å vaske huset én n gang i året. Denne tiden på året, når det ikke er kaldt er den rette tiden å gjøre det på.Årsaken til at man bør vaske huset er fordi det gror mose, alger, samler seg skitt, støv, pollen og eksos på husveggene.

Nei, regnværet vasker ikke huset for deg!

- At regnet vasker huset er like tullete som at veggen inne i dusjen, eller vindusrutene og bilen blir ren av seg selv, sier Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for Farge og Interiør.

Her er en av årsakene til at husveggen behøver en vask: http://www.ifi.no/det-ser-svart-utHer har en terrasse fått algevekst.
Foto: Åshild Nyhus Tyssen/ifi.no


Det er flere grunner til å vaske huset:

1. Det er estetisk.
2. Treverket har godt av en vask.
3. Murhus har også godt av en vask, der gror mosen inn i teglen og spiser av det.
4. Da har du en aktivitet å finne på når det regner!

- Mange blir overrasket over hor "fresht" huset blir av en vask. De har trodd at de har måttet male. Årsaken til at fargen ikke har vært så klar lenger, som den gang det var nymalt, har vært skitt, sier Owren.

http://www.ifi.no/darlig-var-er-godt-vaskevar

Grunnen til at regnvær er bra vaskevær er at såpen og vannet får tid til å virke, før det vaskes av. Dessuten er allerede husveggen fuktig når du går i gang.

Her er flere saker om vasking av hus: http://www.ifi.no/vedlikehold-av-trehus

Før man maler huset, må det også være rent. Derfor er det lurt å starte med vaskingen i dårlig vær.

Solvær er ikke godt malevær. Da må du nemlig male i skyggen, og de færreste har lyst til å oppholde seg i skyggen når solen er midt på himmelen.

Når det så blir oppholdsvær kan du male, dersom det er behov for det. Det skal nemlig bestandig være tørt underlag når du maler.

Her kan du lese om maling av trehus: http://www.ifi.no/maling-av-trehus


PREMIE: SOOOLEN stråler, du kan sitte i solstolen og nyte utsikten av et nytt og fresht hus.Dette huset er malt med Nordsjö maling. For mer informasjon: www.nordsjo.no

Hva slags aktiviteter liker du å bedrive i regnvær, oppholdsvær, og i solen?

Med ønske om en fin sommer!

Hilsen GuriIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar