torsdag 21. mars 2013

Farger er vitaminer for hjernen


Jeg var innom hos Bitten på Høvik, som snarest denne uken. For deg som ikke er lokalkjent: Det er en forretning med masse fristelser og godsaker for voksne jenter. Det bugnet av sko, belter skjorter, bukser, kjoler i vårens herligste farger på stativer, hyller og bord. Les: Klare farger og mange farger! Grønt, gult, korall, blått, turkis… Det var en frydefull opplevelse! Jeg kjente jeg kviknet til, akkurat som synet ble litt klarere. Samme opplevelse som jeg da jeg kom ut i den klare marssola en time tidligere.

Dette tekstilet fra Harlequin harlequin.uk.com/ er en skikkelig godbit for øyet. 
Det jeg kjente hos Bitten skyldes ikke bare begeistringen over vårens nyheter. Det var rett og slett en liten tenning bak i hodet. En vitamininjeksjon til hjernen, som fikk meg til å våkne litt. Det skjer faktisk noe ”i hodet” når vi ser farger.
Den svenske arkitekten og psykologen Karl Ryberg, som besøkte oss for kort tid siden fortalte at farger har en helt fundamental funksjon for liv og helse, og må derfor ikke fjernes fra våre omgivelser. Vi orienterer oss etter farger for å overleve. Selv bakterier navigerer seg etter lys og farger, fortalte han.
Farger er livsviktig, de er som vitaminer for hjernen. Får den ikke nok farger, kan den falle i søvn. Vinteren er fravær av farger. Og vi kjenner godt uttrykket vinterdepresjon!?

En fargerik liftgardin på badet er noe å tenke på.  Fra Lombok som føres av Borge.
 På duken her er det en frekk surgul farge som prikker litt ekstra i øyet. Tekstilet er metervare og fra Wild Garden/Borge borge.no. Tar med dette bildet også fordi det viser at tekstiler og grønne planter også hører inn i dagens interiørbilde. Tenk! Farger, planter og tekstiler...tre elementer som har hatt magre kår i interiørmoten lenge. Nå er det slutt på det fargeløse. Det våres både ute og inne. Vi hilser våren velkommen, og gir gjerne hjernen noen ekstra vitaminer:-)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar