fredag 15. mars 2013

Fargedilla!


 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Her er arkitekt, psykolog og fargeekspert Karl Ryberg og direktør i Ifi.no, Bjørg Owren.
 
6. mars hadde Ifi.no et trendseminar på Håndverkeren. Mange fra bransjen hadde tatt turen, der vi presenterte resultatet fra arbeidet med moodboards, samt hørte flere foredrag.


Blant annet fikk vi et innblikk i fargenes verden av fargeekspert Karl Ryberg.  Han kunne fortelle at farger er som vitaminer for hjernen. De er livsviktige!
 
                                                   INTAG har mange farger på putene fra Thibaut.
 

Dette fortalte han om noen av fargene vi omgir oss med.

Rød: Den sterkeste av alle farger. Oppfattes raskt, signaliserer blod og muskelkraft, pasjon og varme. Den brukes gjerne i teater, og som rød løper da den signaliserer dramatikk og spenning. Av samme grunn kan den brukes i sporten, som på boksesekker. Rødt er høyrøstet, som chili. Restauranter har gjerne røde farger. Den er sjeldent brukt på kontor, fordi den stimulerer adrenalinet.
                                  Tarkett har helt røde gulv. Noe for den yngre rockemusikeren?
 

Grønn: Dette er bladets farge, og minner oss om natur. Øynene våre er ikke skapt for å lese, men å være utendørs. Det er fint å bruke grønt når vi anstrenger oss, og er trøtte i øynene. Vi føler oss sikre med grønt. Den er mye brukt på yogasenter, i gamle engelske bibliotek, fabrikker og sykehus. Grønt viser deg i sikkerhet, via nødutgangskilt.
                             Astex har flere grønne tapeter som kan minne om naturens grønne blader.

 

Gul: Gult er illusjon av solenergi. Vi snakker mye i et gult rom, og beveger oss hurtigere. Derfor brukes den steder med stor aktivitet, som på flyplasser. Et gult papir, som post-it lappen, gjør at vi leser fortere. Gult står for forhøyet kommunikasjon. Kombinasjonen av gult og sort, er derimot et faresignal. Gå ikke nær! Dette sees på veps, skilt i skarpe svinger, gravemaskiner, og i konkurranseidrett for å få et psykisk overtak.
 
Påsken har mye gult i seg- kanskje fordi vi etter en lang vinter, lengter etter solen?


Blått: Dette er nattens farge, og stimulerer søvnhormonet melatonin. Det er den mest populære av fargene. 60 prosent av verdens befolkning har himmelblå som favoritt. Blått brukes på sykehus for at nyopererte skal holde seg i ro, så kroppen leges. Fargen er søvndyssende og brukes derfor i soveværelse og flyseter. Blå biler og blå trikker gir færre ulykker.
 
 
Tekstiler fra Borge fra våren 2013, viser blåbær og grønne blader i skjønn harmoni.
 
 
 
Hvilken er din favorittfarge?
 
 
 
                                                
 
Hilsen Guri JJ

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar